A szimultán öttengelyes megmunkálóközpontok elsősorban költség és idő megtakarításban lehetnek a gyártó cégek segítségére. A három lineáris tengely és a két további billenthető, forgatható körtengely lehetővé teszi, hogy a gép a munkadarabhoz minden irányból hozzá tudjon férni. Ez javítja a megmunkálási hatékonyságot és pontosságot, valamint csökkenti a szükséges beállítások számát.

1. Komplex alkatrészek gyártása

Az 5 tengelyes gépek összetett munkadarabok megmunkálására is kitűnően alkalmasak, az alkatrészek formája és mérete tekintetében gyakorlatilag nincsenek korlátok. A körtengelyek segítségével a szerszámok agilitással és rugalmasan tudják megközelíteni a munkadarabokat. A szimultán öttengelyes megmunkálási technológia egyszerre képes 3D és kontúr megmunkálásra is, mellyel növeli a termelékenységet, munkaerő költségeket takarít meg.

2. Rövid előkészítési, beállítási idő

A három tengelyes gépeknél általában több beállításra van szükség egy komplexebb alkatrész elkészítéséhez. Ez magasabb költségeket és időt emészt fel. Az öttengelyes megmunkálási technológia esetében azonban kevesebb beállításra van szükség, mely kevesebb időt igényel, és nem utolsó sorban a gyártási költségek is alacsonyabbak lesznek.

3. Nagyfokú pontosság

A három tengelyes gépek esetében az összetettebb alkatrészek gyártása során a gépkezelőknek újra kell pozicionálniuk a munkadarabot, amely több hiba lehetőségét veti fel. Ezzel szemben az 5 tengelyes gépek használatakor nem kell a folyamat során több beállítást elvégezni, így jelentősen csökken a gépkezelői tévesztés kockázata.

AXILE G8 és a pontosság

4. Kiemelkedő minőségű felületkiképzés

Az öttengelyes megmunkálóközpontoknál rövidebb vágószerszámok használatára is lehetőség nyílik. A fej leengedésével és irányításával a vágás rövidebb szerszámmal is kivitelezhető, ezzel csökken a vibráció, mellyel növelhető a vágás minősége. Az öttengelyes megmunkálóközpontokkal nem csupán jobb felületkiképzés érhető el, hanem hosszabb ideig megőrizhető a szerszámok élettartama is.

5. Versenyképesség erősítése

A szimultán öttengelyes megmunkálás kifejezetten ajánlott az űrkutatási-, repülőgép-, katonai-, orvosi- és autóipari területeken történő felhasználásra. Az öttengelyes megmunkálógépek ugyanis a legmagasabb fokú pontosságot, a legrövidebb megmunkálási időt és maximális termelékenységet produkálnak, melyekből adódóan növelik a vállalkozások versenyképességét. Öttengelyes gépekkel idő- és költséghatékonyan lehet kiváló minőségű alkatrészeket gyártani, mely abszolút előnyt jelent a termelő, gyártó cégek részére.