A gyorsaság, hatékonyság és dinamika – összefoglaló néven az agilitás –, valamint a gépbe szerelt intelligencia, amitől egy megmunkálóközpont „okossá” válik. Az AXILE fejlesztései során fő szempont volt, hogy a gép megbízhatóan működjön, maximális rendelkezésre állási idővel. Kevés gyártó engedheti meg magának, hogy a gépei hosszú időre kiessenek a termelésből.

Az intelligens funkciók lehetővé teszik a gép és a komponensek állapotának figyelését és előrejelzések készítését, ami kulcsfontosságú a megelőző karbantartás bevezetéséhez. A gyártók a nem tervezett leállások miatt korábban inkább a szükségesnél több gépet terveztek a gyártásba, ami alacsony kihasználtsági szinthez vezetett. A high-tech kategóriás megmunkálóközpont intelligens funkciói megszüntetik a kompromisszum szükségességét, így növelve a vállalkozás versenyképességét.

A Buffalo ebből a Smart Machining képességből vezette le az ipar 4.0 kompatibilitást, hiszen az adatgyűjtéshez és -kiértékeléshez eleve minden a rendelkezésre állt. Az ipar 4.0 ezt azzal egészítette ki, hogy már nemcsak a gyártónak, hanem a felhasználónak is rendelkeznie kell a kérdéses adatokkal. A gyártáshoz kapcsolódó adatok már nemcsak a gép szintjén fontosak, hanem adott esetben az egész termelésirányítási rendszer szerves részét képezik.

A már létező Smart Machining tehát egy teljes rendszer része lett. Tíz évvel ezelőtt még nem sok szerszámgépgyártó gondolt arra, hogy szenzorokkal vértezze fel a gépét. A Buffalo tehát nagyon pontos jövőképpel kellett, hogy rendelkezzen már az ipar 4.0 koncepció életre hívása előtt is.

Jó minőségű európai, japán vagy akár tajvani alkatrészekből sok gyártó, köztük kínai cégek is össze tudnak állítani megmunkálógépeket, de nagyon fontos, hogy milyen az adott cég gyártási kultúrája, minőségbiztosítása, vagyis tud-e sorozatban gyártani gépet ugyanabban a magas minőségben. A minőségi különbségeket az határozza meg, hogy a gyártási folyamat során melyik gyártó hány ellenőrzési pontot használ. Ebben a Buffalo, és különösen az AXILE brand élen jár, high-tech kategóriás megmunkálóközpont modelljeivel. A gyártási kultúra nagymértékben felel azért, hogy a szerszámgépünk hosszú éveken keresztül hibátlanul működjön.